Skip to main content

Posts

Kawan Anda Depresi? Bagaimana Kita Kenal Pasti Dan Beri Sokongan?

Artikel tentang depresi ini saya kongsi di platform TheInspirasi. Pendekatan saya dalam artikel ini adalah sedikit ringan walaupun topik berat supaya pembaca lebih rasa relevan.  https://theinspirasi.my/kawan-anda-depresi-bagaimana-kita-kenal-pasti-dan-beri-sokongan/ 
Recent posts

Infografik : 9 Khasiat Okra

  #contentcreator #posterdesign #infographic #infografik #socialmediaposter #digitalcontent

Just moved? 5 ways to adjust to a new neighbourhood

 “Am I going to fit in to this new neighbourhood?” The overwhelming thing about moving to a new place is the question of whether you can adapt and be comfortable in the new neighbourhood. If you do, how fast can you nestle in, so you can continue your ordinary life as seamless as before.  Perhaps, you will have to adjust even before your move and it takes sometimes from few weeks to months before you truly settle in.  How so? Carry out this 5 actionable tips. 1. Drive around your new area This step always help a lot. Even before your move, you can already make a round or two to the unfamiliar vicinity that soon to be your new place. Once you learn the surroundings, the easier you will adapt.  Go around to see what the rows of shop lots have lots to offer. Recognise important services like clinics, banks, grocery stores and even pump station. Even other services such as stationary shop, post office, repair services and hair salon are nice and reassuring to have.   If the area has publ

Travel cara tak bajet tapi tak mahal, I panggil intermediate traveller

  Disclaimer: Ini hanyalah sharing santai peribadi. Saya tidak menjaga grammar. I bukan budget traveller tetapi bukan juga yang jenis kayangan. Selalu tengok sharing dalam internet tip travel orang tight budget atau orang loaded spend. So where does people like me share the tips? Bila my friends tanya, I selalu cakap I tak bajet tapi tidak lah a big spender. So lama-lama term intermediate traveller word I guna, kerana kita di tengah-tengah, senang nak explain kat orang lain. Ini adalah trip orang single. Limit aktiviti sehari I don’t like travel in a rush, semua benda nak buat dalam sehari. Been there done that, and I ended up tak ingat sangat apa yang I buat and half of the time rasa tak puas. I lebih kepada travel santai. Mungkin sebagai contoh, orang lain boleh cover 8 aktiviti dalam 4 hari, tapi itinerary I akan lebih stretch masa kepada 6 hari. I selalu akan selit aktiviti leisure atau bebas. I lebihkan masa bangun lambat apabila masuk hari ketiga, keempat kerana badan

3D Printing & Sumbangan Kepada Masyarakat Sosial

Teknologi selalu berubah untuk menjadikan kehidupan lebih baik. Teknologi yang saya tertarik ialah teknologi 3D printing. Hanya dengan mencetak reka bentuk model daripada komputer, mampu menghasilkan pelbagai ciptaan. Macam kita print dokumen, simulasi yang sama dengan software design, 3D printer mencetak 3 dimensi objek.   Sudah pasti boleh menjana keuntungan besar untuk bisnes, sama ada mengurangkan kos yang optimum atau menghasilkan objek yang dahulunya mengambil masa yang sangat lama dengan cara konvensional.   Pertama kali melihat teknologi hebat 3D printing ini, saya terfikir apakah sumbangan yang boleh diberikan dengan pertolongan 3D printing dari segi sosial dan kemasyarakatan. Saya membuat research apakah sudah ada sumbangan teknologi ini dalam konteks CSR atau pun social enterprise di Malaysia. Saya dapati ada dua berita mengenainya iaitu prototaip tangan palsu dan mask pelindung muka. Untuk kisah protestik tangan palsu, ia berita gembira untuk OKU seperti adik Ainaa Am

Bagaimana Merebut Peluang Perniagaan? 3 Ciri Utama Usahawan Perlu Miliki

Persaingan sentiasa ada dalam perniagaan, lebih-lebih lagi perniagaan dalam talian. Sedang kita masih bergelut berhadapan dengan pandemik Covid 19 ini, ramai peniaga baru tumbuh untuk menampung kehidupan setelah kehilangan kerja.   Peniaga konvensional yang mempunyai kedai fizikal juga meneroka peluang digitalisasi ini. Bagaimana perniagaan anda mampu kekal dan berkembang dalam pasaran? Usahawan perlu memiliki 3 ciri utama ini. 1. Proaktif Usahawan yang bijak merebut peluang, lazimnya seorang yang tangkas dan cekap dalam mengenal pasti peluang yang ada. Dia sentiasa peka dengan keadaan sekeliling, tahu apa yang berlaku melalui pemerhatian yang baik. Jika tidak, peluang akan terlepas begitu sahaja kepada orang lain. Peniaga yang bersifat proaktif, akan sentiasa berada di hadapan pesaing yang lain dalam mencari peluang yang ada. Dia akan menilai peluang itu sama ada bersesuaian dengan perniagaannya.  Jika ada rakan kongsi, dia akan melakukan perbincangan, mencambah dan mengeluarkan idea-

Random: Tribute to KASUT

  Teringat...kasut sangat penting masa travel. Sebab nak rasa comfort bila jalan, ada juga sebab nak kelihatan bergaya.  Sekarang ni, kasut jogging yang paling selalu dipakai :)